Niepoort Vinhos

Dirk Niepoort, 5de generatie van de familie Niepoort, is misschien wel hét gezicht van de Portugese wijnwereld vandaag. Hij is met zijn wijnen een spilfiguur geweest in de ontbolstering van de Douro als regio die nu behalve Porto ook witte en rode wijnen van wereldniveau produceert. Bovendien heeft Dirk Niepoort nooit getwijfeld om nieuw talent naar voor te schuiven en te ondersteunen. Niepoort is door een volgehouden kwaliteitsoefening van generatie op generatie een begrip geworden in de wereld van de portwijnen. Met name op het vlak van de vatgerijpte ports (Tawnies en Colheitas) geniet de familie een grote reputatie. Sinds Dirk de leiding van het bedrijf overnam, wordt er steeds meer aandacht besteed aan de flesgerijpte ports en inmiddels worden ook de Vintages van Niepoort bij de allerbeste gerekend.
Regio
Zoek een wijnhuis
Regio

Toont alle 2 resultaten

Port met een Dutch touch!

Niepoort Vinhos werd in 1842 Gesticht door de Nederlander Eduard Kebe. Dit porthuis dankt zijn naam nadat een aantal jaren later de eerste Niepoort telg zich in het bedrijf aandiende. Tot op de dag van vandaag heeft de huidige eigenaar Dirk Niepoort een Nederlands paspoort.

In 1987 verwierf dit porthuis twee geweldige wijngaarden: Quinta de Nápoles en Quinta do Carril in Cima Corgo. Deze liggen in een regio die van oudsher de beste ports produceert. I

Gelegen in de heuvels van de Douro vallei ligt diep verborgen Quinta de Napoles, het hart van Niepoort Vinhos. Dit is het hoofdkantoor. Hier maakt men voornamelijk de wijnen van Niepoort gemaakt en gerijpt in de  kelders. Van origine is de port gemaakt in het kleine plaatsje Vale Mendiz. Daar, in het oude portmuseum, treedt men de druiven in de lagares met de voeten  en in het voorjaar na de oogst naar Villa Nova de Gaia in Porto getransporteerd. Een werkelijk magische plek in het centrum van de historische stad Porto. Hier vindt de lagering en blending plaats waarna de ports in oude flessen, vaten of mandflessen blijven rijpen.

In de afgelopen twee decennia blijkt dat niet alleen de passie voor port en de nederige eerbied voor de Douro terroir de teamgeest heeft gedefinieerd. In het bijzonder leidt de nieuwsgierigheid van dit bedrijf in de port productie tot de mooiste ports. Niet alleen biedt dit huis prachtige Vintage ports, maar ook gedateerde Tawny’s (Colheita). Bovendien produceren zij een reeks van oude Tawny ports en fraaie ports voor alle gelegenheden.