Alvarinho

De Alvarinho is een witte druif die meestal vroeg wordt geplukt. Je vindt deze druif langs de rivier de Minho in de Portugese Vinho Verde wijnstreek en in het Spaanse Galicië, waar de druif Albariño wordt genoemd. Deze druif is een belangrijke ingrediënt voor de Vinho Verde wijnen in Portugal. Fris en heerlijk bij fruits de mer.
Regio
Zoek een wijnhuis
Regio
Helaas, geen wijnen gevonden, probeer het nogmaals met andere filters.

Albariño of Alvarinho is een druivensoort met een groene schil. Afkomstig uit Galicië aan de Noord-Atlantische kust van Spanje. Het is vooral bekend als de belangrijkste druivensoort in de Rias Baixas DO. Het maakt frisse maar vaak goed getextureerde witte wijnen met perzik-, citrus- en minerale karakters. Deze passen perfect bij de lokale zeevruchten.

Van de variëteit maakt men een licht mousserende Vinho Verde-wijn gemaakt in Portugal, die vaak geëtiketteerd is om het te onderscheiden van de gebruikelijke op Louriero gebaseerde Vinho Verde-melange. Hier staat het ras bekend als Alvarinho.

De variëteit heeft een hoge zuurgraad.  Vaak geproduceerd als een lichte witte wijn of in een vollere stijl. Bij de laatste draagt eiken- of droesemrijping bij ​​aan de textuur en rijkdom. Een maritieme karakteristiek van de nabijgelegen Atlantische oceaan is vaak waarneembaar. Manifesteert zich soms als een licht zoutgehalte, wat Alvarinho een perfecte voedselwijn maakt.

In Portugal zijn Alvarinho Vinho Verde-wijnen soms gebotteld met een bepaalde hoeveelheid kooldioxide. Dit resulteert in wijnen met een licht, sprankelend gevoel in de mond. Het waren de eerste Portugese wijnen die op grote schaal werden geëtiketteerd en erkend door hun variëteitnaam.  De groei in hun populariteit heeft geleid tot een hausse in beschikbaarheid en prijs. Deze wijnen zijn meestal bedoeld voor vroege consumptie.

Ook buiten Portugal en Spanje

Door de hoge kwaliteit van Alvarinho. Maar ook het vermogen om met maritieme macroklimaten om te gaan en een toegenomen interesse in Europese druivenrassen, begint de variëteit een thuis te vinden in verschillende andere delen van de wereld. Het is geplant in enkele van de koelere gebieden van Californië, waaronder hellingen aan de zeezijde van de Coastal Mountains in San Luis Opispo County.

Door klimaatverandering kunnen Britse telers overstappen van weerbestendige hybriden naar nobele variëteiten. Alvarinho, thuis aan de Atlantische kust, toont een vroege belofte en kan een behoorlijk deel krijgen van toekomstige aanplantingen die niet zijn geschikt zijn voor Chardonnay en Pinot Noir voor mousserende wijn.

Alvarinho heeft ook voet aan de grond in een aantal Nieuw-Zeelandse wijnregio’s, met name in Marlborough, Gisborne en Nelson. Er zijn echter maar weinig of geen wijnhuizen die het in dit stadium in grote hoeveelheden produceren.

Van Albarin, ook een aromatische witte wijnsoort die in het noordwesten in Asturïe van Spanje is verbouwd, is algemeen aangenomen dat deze hetzelfde is als Albariño. DNA-profilering die in 2010 men uitvoerde toonde aan dat deze weer te onderscheiden waren.

Voorheen dachten sommigen dat Albariño een kloon van Riesling was, door de eeuwen heen gemuteerd uit stekken die in de 12e eeuw door Franse monniken naar Iberia waren gebracht. Sommige Elzas- en droge Duitse Rieslings hebben vergelijkbare aroma’s van steenfruit, maar gegevens over Riesling als variëteit dateren pas uit de 15e eeuw.

Albarino gaan uitstekend bij zeevruchten als Percebes (ganzenzeepokken)
Paella met kreeft en chorizo, Groenlipmossel gegrild met peterselieboter