Bical

Er worden heel aardige stille witte wijnen gemaakt van de Bical druif, met frisse zuren en een bescheiden aroma, en met rijpingspotentieel. Maar negen van de tien keer belandt hij in een Portugese mousserende wijn. Ook lekker ! En dat gebeurt dan voornamelijk in Bairrada en in Dão en die liggen beide in Beiras, onder Porto.
Regio
Zoek een wijnhuis
Regio

Enig resultaat

Bical is een wijndruivensoort met een gele schil.  men teelt hem in de Portugese regio’s Bairrada en Dão. Door de hoge zuurgraad blend men hem vaak gemengd met Arinto in verschillende regionale mousserende wijnen, maar hij gaat vaak in stille droge tafelwijnen, zowel gemengd als cepage. Bical staat bekend om zijn steenfruitaroma’s van abrikoos en perzik, met extra tropische tonen in warmere jaargangen.

Bical rijpt vroeg in de wijngaard en kan te veel alcohol ontwikkelen als het te lang aan de wijnstok blijft hangen. Het is licht aromatisch en vertoont in zijn jeugd bloemige en af ​​en toe zeepachtige geuren. Bical reageert goed op eikenveroudering en langdurig contact met de droesem. De beste voorbeelden kunnen meer dan een decennium rijpen en kunnen vergelijkbare kenmerken krijgen als oude Riesling.

In Dão is deze druif bekend onder de bijnaam Borrado das Moscas (wat “vliegenpoep” betekent), vanwege zijn verschijning in de wijngaard. Er verschijnen kleine bruine sproetjes op de druiven, waardoor ze een beetje vlekkerig lijken.

Bical gaat heerlijk samen met gestoomde mosselen, gegrilde witvis met risotto maar ook prima bij kip gestoofd met abrikozen.