Chardonnay

Regio
Zoek een wijnhuis
Regio

Enig resultaat

Deze witte Franse druif kan zich gemakkelijk aanpassen aan zijn omgeving en wordt daarom over de hele wereld verbouwd. De smaak en aroma’s kunnen heel verschillend zijn naar gelang de condities waarin de druif verbouwd wordt. In Frankrijk (bijvoorbeeld Chablis) is Chardonnay vaak strak en fris en in Italië mooi rond en vol. Je kunt het vooral merken aan het klimaat waar de druif groeit. Hoe koeler het klimaat, des te meer zuur en strakker (citrusfruit). Bij een warmer klimaat heb je meer aroma’s van exotisch fruit.
Houtrijping of stalen tanks
Chardonnay wijnen lenen zich goed voor houtrijping. Door de eikenhouten vaten wordt de wijn smaakvoller en zachter. Dit geeft tonen van vanille, karamel, gerookt, kokos en soms romig en boterzacht.

In stalen tanks is de Chardonnay frisser. Vaak wordt deze dan verbouwd in een koeler klimaat. De frisse eigenschappen komen dan meer in de buurt van Pinot Gris en Sauvignon blanc.
Chardonnay bubbels
Chardonnay is dé druif van de Champagne en van witte wijnen uit de Bourgogne. In Italië doet de chardonnay het ook erg goed en wordt al lange tijd verbouwd voor de witte mousserende wijnen. De Franciacorta is een bekend voorbeeld die op dezelfde manier gemaakt wordt als Champagne, maar dan met wat meer zon wat de smaak voller en ronder maakt.