Alicante Bouschet

Alicante Bouschet is een speciale druif. Het is een teinturier! Dit is een blauwe druif met gekleurd vruchtvlees en dus ook gekleurd sap. Alicante Bouschet is een kruising tussen Petit Bouschet en Grenache Noir . De druif wordt vandaag vooral met succes verbouwd in Alentejo (Portugal). Hier kan de Alicante Bouschet en wijn met kleur, tannine en fruit opleveren. Verder komt hij ook nog, met wisselend succes, voor in het zuiden en het midden van Italië, in Israël,, Noord-Afrika, Chili en California.
Regio
Zoek een wijnhuis
Regio

Enig resultaat

Alicante Bouschet, ook bekend als Alicante Henri Bouschet, is een “teinturier”-druivensoort.  Veel aangeplant in Spanje, Portugal en Frankrijk, met name in de regio Languedoc-Roussillon. Het heeft een lange geschiedenis in de wijnwereld, maar verloor aan het eind van de 20e eeuw terrein. Dit ten gunste van meer modieuze internationale variëteiten. Alicante Bouschet beleeft echter een soort renaissance tegenwoordig. Met moderne producenten die uitstekende voorbeelden maken tegen aantrekkelijke prijzen.

Kruising

De variëteit is een kruising van Petit Bouschet en Grenache.  Hij werd voor het eerst gecultiveerd door wijnbouwer Henri Bouschet in 1866. Oorspronkelijk ontworpen als een mengdruif om de kleurdiepte te verbeteren.  Hij kreeg snel meer populariteit. Niet alleen vanwege de intense kleuring, maar ook vanwege de genereuze opbrengsten. Met zijn hoogproductieve, gemakkelijk te kweken wijnstokken, gebruikte men hem  om de verwoeste Europese wijnindustrieën weer op te bouwen na de phylloxera-epidemie.

Tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten verbouwde men Alicante Bouschet  in Californië.  Men verkocht hem als tafeldruiven. Door de dikke schil was het ras robuust genoeg om transport in kratten te weerstaan.  ​Dankzij het sappige vruchtvlees konden illegale wijnmakers de druiven meerdere keren persen, zodat er niets verloren ging.

Tegenwoordig

In de tweede helft van de 20e eeuw ontwikkelde Alicante Bouschet een reputatie voor het produceren van niet-inspirerende wijnen zonder onderscheid tussen rassen.  Tegenwoordig echter in een blend draagt ​​hij bij aan een zachte textuur en gewenste kleur. Het vermogen om heel vroeg in het seizoen te rijpen en grote gewassen te produceren, kan echter ten koste gaan van de diepte en het alcoholgehalte. Dit betekent dat wijnboeren, om hoogwaardige wijnen te produceren, kieskeurig en bijzonder moeten zijn als het gaat om het selecteren van locaties en het controleren van de opbrengsten.

Hoewel zijn ouderlijk huis  in het zuidwesten van Europa ligt, is Alicante Bouschet over de hele wereld te vinden, met aanplant in delen van Italië, Israël, Noord-Macedonië, Noord-Afrika, Brazilië en Australië.

Synoniemen zijn onder meer: ​​Alicante, Alicante Henri Bouschet, Garnacha Tintorera.

Gastronomische combinaties zijn onder meer doner kebab,
Rode paprika’s gevuld met rundvlees,  Geroosterd speenvarken.